Openhaardhout
Nu het werk in de tuin afloopt is het tijd voor tips rondom openhaard hout, want wat is er niet gezonder dan werken in de frisse buitenlucht en genieten na gedane arbeid.
Het stoken van een openhaard of houtkachel is voor menigeen de basis van een heerlijk winteravondje. Om te zorgen dat u optimaal geniet van uw haard of kachel, is het van groot belang dat u het juiste hout stookt. Hieronder volgen een aantal tips over het stoken van hout en het opslaan van hout, die u zullen helpen nog meer plezier van uw haard of kachel te hebben.
Houtsoorten
Hard- en zachthout zijn beide geschikt voor de open haard. Het voordeel van hardhout is dat het mooiere vlammen geeft. Ook blijven de kolen langer gloeien.
Lichte houtsoorten branden juist wat sneller op. De energiewaardes van de diverse soorten hout zijn nagenoeg gelijk. Een lichtere houtsoort zal dus relatief meer warmte in een kortere tijd afgeven en een hardere soort geeft meer sfeer en langer stookplezier.
Houtsoorten met veel hars, zoals dennen, branden erg goed. Een groot nadeel is, dat de hars zorgt voor een snellere vervuiling van het rookkanaal en dus een grotere kans op schoorsteenbranden!
Hout met verontreinigingen zoals lak of verf en ge´mpregneerd hout, moet u vermijden. Dit hout geeft veel vervuiling, giftige gassen en veel roet. Ook in zogenaamde allesbranders levert dit veel vervuiling op. Stook dus met schoon hout!.
Klaar voor komende winter
Droog hout
Haardhout moet vooral droog zijn. Hoe droog hout is, wordt uitgedrukt door het percentage vocht dat in het hout zit. Vers gekapt hout, heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50%. Na een jaar drogen is dit gedaalt tot zo'n 20% en na 2-3 jaar drogen tot 12-15%. Goed haardhout heeft een vochtigheidsgehalte wat onder de 20% ligt. De energiewaarde van dit hout ligt op ongeveer 4,2 kWh/kg.
Deze waarde neemt drastich af bij vochtig hout.Stoken met vochtig hout levert een sissend vuur met grote rookontwikkeling op, wat op z'n beurt weer zorgt voor vervuiling van uw rookkanaal. Een vuurtje aan de gang houden met vochtig hout, valt niet mee. De kolen gloeien amper, en u blijft hout toevoegen om het vuur aan de gang te houden. Ook het vlammenspel bij vochtig hout is minimaal, kortom een afbreuk aan het stookplezier.
De tijd die het hout nodig heeft om te drogen is mede afhankelijk van de houtsoort.
Voorraad wat nog deze herfst verwerkt moet worden
Houtsoorten met veel tannines (zoals eikenhout) moeten langer drogen om deze tannines uit het hout te krijgen. Houd hier rekening mee. In speciale ovens wordt commercieel openhaardhout met hete lucht van zo'n 80░C doorgeblazen. Deze manier van drogen levert openhaardhout op met een vochtigheidsgehalte van 12-15%, wat vergelijkbaar is met het resultaat na 2-3 jaar natuurlijk drogen. Een bijkomend voordeel is dat het hout er nog vers uitziet en z'n karakteristieke geur behouden heeft. Het standaard gedroogd hout is na minimaal 9 maanden natuurlijk gedroogd en stookklaar. Als u uw houtvoorraad in het voorjaar aanvult, bent u verzekerd van hout dat optimaal gedroogd is.
Hout opslaan
Voor optimaal stookplezier moet u uw hout droog opslaan. Let hierbij echter wel op de volgende punten:
Zorg dat het beschut is tegen regen
Zorg dat het hout vrij van de grond ligt zodat vochtoptrek voorkomen wordt (laat bijvoorbeeld een pallet eronder zitten of plaats latjes)
Zorg dat de wind vrij toegang tot het hout heeft, zodat het verder kan drogen Sla uw hout dus buiten op in een houtopslag of onder een afdak. In schuur of garage droogt uw hout niet zo snel en kan schimmel ontstaan.
Terug naar het plein. Naar huis. Terug naar Tips en truc's.